Impozitul forfetar si renuntarea la impozitul de 3% pentru microintreprinderi

Ambele sunt parghii, mijloace pentru indeplinirea anumitor scopuri. Daca in cazul impozitului forfetar, motivatia a fost ca anumite firme si domenii in general, scapa de la plata impozitului pe profit prin nedeclararea unor venituri si deducerea unor cheltuieli nejustificate (mai ales asta) pentru scaderea bazei de impozitare, in cazul renuntarii la impozitul  la impozitul pe venit de 3% pentru microintreprinderi, motivatia poate sa aiba mai mult sens in ideea colectarii mai multor bani pentru buget. In cazul impozitului forfetar s-a incercat obtinerea din oficiu a unei sume minime de la orice firma in parte. Peste tot in lume se incearca pe buna dreptate sa se plateasca impozite mai mici, toata lumea incearca sa fenteze intr-un fel sistemul. Dar in majoritatea cazurilor in lume, agentii de fisc isi indeplinesc sarcinile de servici pentru ca acela este jobul lor si nu pentru spaga primita pentru a inchide ochii. O mai buna colectare a taxelor si un control mai eficient ar fi rezolvat aceasta problema fara interventia impozitului forfetar. Alt aspect ar fi ca in Romania, grija pentru banul public este foarte scazuta, asa ca pe de o parte este de inteles gandirea platitorului de taxe roman. De ce sa platesc corect din punct de vedere legal, pentru ca altii sa isi bata joc de banii platiti de mine si in schimbul acestora sa primesc servicii de proasta calitate sau chiar nimic?

Renuntarea la impozitul de 3% pentru microintreprinderi „loveste” din nou in toata economia. Si intr-o oarecare masura era de asteptat. Practic nu discutam despre o masura neanuntata. Renuntarea la impozitarea pe venit era programata sa se termine la inceputul acestui an. Unii au stat cu mana intinsa sperand la prelungirea perioadei de gratie.

Pe de alta parte este fals sa afirmam ca vor fi afectate doar cele 300.000 de microintreprinderi inregistrate la sfarsitul anului. Si care nu ar mai trebui sa se numeasca microintreprinderi din moment ce nu mai beneficiaza de nici o facilitate fiscala. Pe langa microintreprinderile „pure” care pana acum isi puteau face un calcul, o previziune a venitului si profitului si astfel sa aleaga, cel putin la inceput, modalitatea de impozitare, mai exista si microintreprinderile false, diverse paravane prin care erau platite salariile sau profitul era mutat de la o societate platitoare de impozit pe profit de 16% la una platitoare de impozit pe venit de 3%. Practic profitul devenea venit pentru alta firma, doar ca era impozitat cu 3%. La fel si in cazul salariilor sau al platii comisioanelor.

In mod normal, impozitul forfetar ar fi trebuit sa cearna firmele ce nu realizau un profit si o cifra de afaceri relevante sau nu aveau deloc activitate. Renuntarea la acest impozit va afecta mai mult firmele platitoare de impozit de profit de 16%.

Practic ambele masuri privite la modul general prezinta avantaje si dezavantaje. Conteaza contextul si obiectivul pentru care aceste masuri au fost introduse. Obiectivul: mai multi bani la buget. Contextul: criza economica puternica. Si astea doua nu prea se pupa.

Toata aceasta analiza imi apartine, poate este neprofesionista, dar am incercat sa fie obiectiva. Este cam greu insa sa ramai obiectiv atunci cand pe banii munciti de tine, Andrei Gheorghe si Dan Bittman se distreaza la Ministerul de Finante si Nutzica e matroana pe 2 ministere.

Guvernul este insa disperat sa adune mai multi bani. Si din pacata acestea nu vor fi ultimele masuri. Ma tem ca ce se intampla acu este doar varful aisbergului.

Reclame

Posted on 15/01/2010, in Fără categorie and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: